Kom igång med dina investeringar

Kom igång med dina investeringar

Här får du hjälp med att komma igång med ditt sparande och dina investeringar. Letar du efter ett sparkonto till dig själv, till barnen eller barnbarnen? Vill du ha hjälp med fondval eller bygga upp en egen aktieportfölj? Börja här.

 

Kom igång på tre steg

  1. Vad behöver jag?
  2. Vilken mäklare ska jag välja?
  3. Vilket slags konto ska jag ha?

Steg 1: Vad behöver jag?

För aktiesparande behöver du två saker: ett sparkapital och ett aktiekonto hos en mäklare. För räntesparande räcker det med att välja ett sparkonto (se längre ner).

 

Steg 2: Vilken mäklare?

Det finns flera olika mäklare att välja mellan och de har alla lite olika erbjudanden, så du får jämföra villkor, courtage (kostnader för att köpa och sälja aktier) samt utbud och service m m. De tre största är Avanza, Nordnet och Aktieinvest.

Jag använder mig sedan många år av Avanza som jag tycker är en jättebra nätmäklare. Bra priser, ett väldigt stort utbud av tjänster och en bra service. Ska jag välja en nätmäklare som jag rekommenderar får det därför bli Avanza.

Här kan du anmäla dig som kund hos Avanza

 

Steg 3: Vilket slags konto?

Du behöver ett aktiekonto för att kunna handla med aktier. Det finns tre varianter:

  • Traditionellt Aktie- och fondkonto
  • Kapitalförsäkring (KF)
  • Investeringssparkonto (ISK)

Den största skillnaden är skatten. På ett Aktie- och fondkonto betalar du 30 procent skatt på alla dina vinster. Förluster är avdragsgilla mot vinster. I KF och ISK betalar du istället en schablonskatt som baseras på innehavet. Beräkningen av schablonskatten är lite komplicerad, men ser ut så här:

Skatteunderlaget beräknas som statslåneräntan plus 1% (med ett golv på 1,25%) vilket sedan beskattas med 30%. Till exempel: med en statslåneränta på 0,5% blir avkastningsskatten: (1 + 0,5%) x 0,3 = 0,45%. Skatten följer alltså utvecklingen av statslåneräntan. För 2019 är skatten ungefär 0,5% av portföljvärdet.

Läs mer om skillnaderna mellan Aktie- u0026amp; Fondkonto, KF och ISK här

Till exempel, för en aktieportfölj på 100.000 kr som under ett år stigit med 10% i värde beräknas skatten på ett vanligt Aktie- och fondkonto så här:

10.000 kr x 30% = 3.000 kr

Samma aktieportfölj beskattas i en KF eller ISK så här:

100.000 kr x 0,5% = 500 kr

Normalt sett är alltså en ISK eller en KF mycket billigare än ett Aktie- och fondkonto. Se bara till att kontot är avgiftsfritt. Jag rekommenderar att öppna ett avgiftsfritt ISK på Avanza.

Öppna ett avgiftsfritt ISK här

Grattis – nu är du klar!

 

Vad ska jag investera i?

Nu börjar det egentliga arbetet, att leta efter efter investeringar. Ett enkelt och bra sätt att tänka på är att dela in ditt sparande i olika riskklasser. Lägst risk har räntesparande med insättningsgaranti. Investeringar i aktier innebär alltid risk, oavsett om det är fonder eller en egen aktieportfölj.

 

Avskyr du risk? Välj räntesparande

Vill du ha minimal risk är det räntesparande med insättningsgaranti som gäller. Här är risken i princip obefintlig. Problemet är att bankerna idag erbjuder en rörlig inlåningsränta på 0 procent. Letar du lite kan du hitta räntor på 0,25-0,3 procent. Binder du din inlåning på 12-24 månader kan du komma upp i knappt 1 procent. Insättningsgaranti innebär att du får tillbaka ditt sparkapital upp till 950.000 kronor per institut vid en konkurs. Följande använder jag:

Här hittar du räntesparande med insättningsgaranti

Letar du ytterligare kan du hitta räntor runt 3-4 procent. Men då får du ingen insättningsgaranti. Går finansinstitutet i konkurs kan du förlora ditt sparkapital. Risken för att det ska hända är ofta väldigt låg, men inte obefintlig. Har man ett stort sparkapital som man vill placera i räntesparande tycker jag att man ska sprida riskerna. Dels ska man inte ha mer än 950.000 kronor hos något institut (gränsen för insättningsgarantin) och dels kan man fördela sparandet på 2-3 olika institut. Jag använder själv 4Spar och ViaSpar:

En bra inlåningsränta hittar du hos 4Spar

Även ViaSpar erbjuder en bra sparränta

OBS: med dagens låga räntor är ISK och KF mindre lämplig för räntesparande. Din årliga avkastning behöver överstiga 1,5% för att en ISK eller KF ska vara lönsam. Vill du ha räntesparande öppnar du bara ett konto via någon av länkarna ovan.

 

Viill du äga aktier men orkar inte? Välj en indexfond

Vill du investera i aktier men har inte tid eller intresse samtidigt som du vill ha låg risk? Jag rekommenderar passiv förvaltning i en indexfond. En sådan fond investerar i de aktier som utgör index. Du slipper att betala för aktiv förvaltning och får en fond som helt enkelt bara följer index. Köp och lägg i byrålådan. Låter tråkigt kanske, men du får en fond med bra riskspridning som över tid ger en fin utveckling.

Ska jag välja en indexfond så väljer jag Avanza Zero som inte kostar någonting. Jag sparar i den till mig själv och till barnen. Fonden följer Stockholmsbörsen (OMXS30) utan dolda avgifter. Enklare och billigare än så kan det inte bli.

Börja spara i Avanza Zero – helt utan avgifter

 

Tycker du indexfonder är tråkiga?

Ja, då finns det två alternativ kvar om du är beredd att ta lite mer risk. Antingen får du börja leta bland aktivt förvaltade fonder eller bygga en egen aktieportfölj. Jag sparar själv och till barnen i en kombination av indexfonder och aktivt förvaltade aktiefonder.

Mina bästa fondtips och de fonder jag själv sparar i hittar du här

 

Gillar du risk? Bygg en egen aktieportfölj

Efter ett tag när du blivit mer kunnig kommer du att börja bilda dig en egen uppfattning om hur du vill investera. För att bygga upp en egen aktieportfölj, börja gärna med aktieskolan. Därefter kan du fortsätta med analysskolan. För fondsparande, gå till fondskolan.

Följ mig på Twitter

Genom att ha en egen investeringsstrategi ökar du ditt risktagande och därmed också dina möjligheter till en bättre avkastning.